Merel studeerde psychologie en deed een master gedragsverandering. Ook studeerde ze een half jaar in Italië. Na een tijdje reizen was het tijd om aan het werk te gaan, maar dat bleek nog niet zo gemakkelijk. Merel werkte één dag in de week bij een instituut, één dag in de week bij een universiteit en verder maakte ze veel uren in de horeca. Deze combinatie van banen was erg chaotisch. Toen Merels functie bij de universiteit ophield en ze de kans kreeg om met een loopbaancoach aan de slag te gaan, was dan ook de wens om verder te gaan met één baan in plaats van drie.
"Ik was op zoek naar mijn eerste echte baan, maar het lukte ondanks veel solliciteren niet om iets te vinden wat echt paste. Wat kan ik met mijn studie? Wat wil ik gaan doen? Ook motivatiebrieven vond ik lastig, wanneer is goed ook echt goed genoeg? Loopbaancoaching was hierin geen eye opening experience, maar het was wél heel fijn om er niet alleen voor te staan. Je kunt sparren met iemand die er wat verder vanaf staat en veel kennis in huis heeft. Mijn loopbaancoach, Maya Koerts, had bijvoorbeeld tips en tricks om werkgevers te benaderen. Ook kreeg ik het advies om veel te netwerken en daardoor heb ik mijn huidige baan gevonden."
Richting vinden
"Het is sowieso nuttig om een beetje sturing te krijgen. Vanuit de universiteit ben ik eigenlijk een beetje verloren de arbeidsmarkt opgerold. Dat is best een moeilijke periode soms, je blijft dan hangen in een baantje dat je eigenlijk niet wil en niet aansluit bij je studie, dat is niet goed voor je werkgeluk. Het traject is daarin ook een stok achter de deur geweest. Op den duur ben je niet meer gemotiveerd, bovendien is het na een lange werkdag rennen in de horeca ook lastig om dan nog vacatures op te zoeken of een brief te schrijven. Dankzij het traject en de afspraken die ik maakte met Maya, bijvoorbeeld om een motivatiebrief voor een bepaalde vacature te schrijven of nieuwe vacatures op te zoeken, ging ik toch aan de slag."
Baan gevonden
Een traject bij USG Restart houdt niet op als je een baan gevonden hebt. Merel legt uit wat dit voor haar betekende: "Ook na het vinden van een baan is er nog nazorg, dat was heel fijn want in het begin was ik toch onzeker of dit wel de juiste stap is. Dan is Maya er voor me en kan ik met haar bellen om te sparren. Het is fijn om iemand in je netwerk te hebben die er verstand van heeft. Ik raad het iedereen aan, zelfs als je denkt dat het alleen wel lukt is het fijn om iemand te hebben die je kan ondersteunen. Waarom zou je het alleen doen als het ook zo kan?"
aan de slag na je studie
Je hebt je studie afgerond, colleges en tentamens achter je gelaten en wil je studentenbaantje graag inruilen voor 'het echte werk'. Maar hoe gaat dat eigenlijk? In de handige startersguide van ASA lees je er alles over: van beginnen zonder ervaring, jezelf kleden als een professional tot hoe je de leukste startersvacatures kan vinden.