In het kader van de vitaliteitsweek spraken we met Bonny de Vries, Lead Health bij onze partner Transavia. Het thema van vandaag, mentaal welzijn, speelt ook daar een belangrijke rol. “De mensen bij Transavia zijn een doorsnede van de Nederlandse populatie en dus ook in onze organisatie zijn onderwerpen als werkdruk en stress de dagelijkse praktijk. Bij Transavia willen we de focus zoveel mogelijk verleggen van klachten en ziekteverzuim naar vitaliteit. Dit geldt ook voor mentaal welzijn: we hebben hier het liefst al aandacht voor voordat iemand daadwerkelijk klachten krijgt. Ons uitgangspunt is dat medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheid en dus ook hun mentale welzijn. Maar wij ondersteunen ze er vanuit onze zorgplicht en goed werkgeverschap wel zo goed mogelijk bij en kijken wat een individuele collega nodig heeft. Daarin proberen we maatwerk te leveren.”
Transavia heeft een groot aanbod aan interventies, onder andere een interne coachpool en trainingen rondom mentaal welzijn. Daarnaast wordt er actief aandacht besteedt aan mentale gezondheid in een samenwerkingsproject met het Amsterdam UMC. Toch is er ruimte voor verbetering. “Ik zou graag zien dat meer collega’s hier gebruik van maken. Mensen trekken pas aan de bel als er echt iets speelt, maar eigenlijk wil je al veel eerder ondersteunen en niet pas helemaal onderaan de negatieve spiraal. Vanuit mijn rol als Lead Health is het mijn ambitie om dit onderwerp op de kaart te zetten, zodat alle medewerkers tijdig hun weg weten te vinden naar de juiste ondersteuning. En het liefst dus nog voordat er problemen of klachten ontstaan. We willen dit bereiken door de connectie te maken met andere initiatieven te maken binnen Transavia. En door vaker en vanuit verschillende kanalen te communiceren.”
Ook een goede privé/werk balans draagt bij aan mentaal welzijn. “Het bewaken van je grenzen is zo belangrijk maar ook heel lastig, juist omdat Transavia een 24 uursbedrijf is. Het werk gaat altijd door, als ik vrij ben is een collega aan het werk en dat is soms ingewikkeld. Het is belangrijk dat we dit vanuit Transavia faciliteren, het is namelijk makkelijk om te denken ‘ik ben niet betrokken genoeg’, als je niet altijd bereikbaar bent. We moeten dit ook niet alleen bij de medewerker neerleggen, het zelf bewaken van de grenzen geeft impliciet toch druk.”
Lees ook: Vitaliteitsweek bij USG Restart
Ook voor Bonny zelf is dit niet altijd makkelijk. “Voor mij persoonlijk was het ook belangrijk om te leren de boel de boel te laten. Je werk is nooit af, maar in mijn vrije tijd werk ik niet. Nee is nee. Daarom heb ik bijvoorbeeld een werktelefoon en een privételefoon. Na werktijd gaat de werktelefoon uit.”
Tot slot, Bonny’s persoonlijke tip voor vitaliteit: “Neem tijd voor jezelf. Ik blok bewust tijd voor beweging, bijvoorbeeld om te gaan wandelen. Dat zorgt ervoor dat ik even kan ontspannen.”