Rond re-integratie bestaan soms hardnekkige misverstanden. Eén daarvan is het idee dat spoor 1-begeleiding – het traject waarbij een arbeidsongeschikte werknemer passend werk zoekt binnen het eigen bedrijf – niet mag worden uitbesteed. Maar dat klopt niet: in bepaalde situaties mag een werkgever dit traject wél overdragen aan een re-integratiebedrijf. Arbeidsdeskundige Cees Kloet legt uit hoe dit zit.
Wat is spoor 1?
Spoor 1 is het traject waarin een werkgever, samen met de werknemer, onderzoekt of de werknemer binnen het eigen bedrijf kan re-integreren. Dit kan in de oude functie zijn, maar ook in aangepast werk of een andere functie binnen het bedrijf. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om zich hiervoor maximaal in te spannen gedurende de eerste twee ziektejaren.
Wanneer mag spoor 1 worden uitbesteed?
Soms lukt het de werkgever niet om het spoor 1-traject zelf goed uit te voeren. Bijvoorbeeld omdat:
- Het bedrijf te klein is om passend werk aan te bieden;
- Er geen deskundigheid in huis is om een goed re-integratieproces op te zetten; Er te weinig tijd of capaciteit is om het traject goed te begeleiden;
- De relatie tussen werknemer en werkgever verstoord is;
- De werkgever fouten (en mogelijke loonsancties) wil voorkomen door het over te laten aan een expert.
In dit soort situaties kan de werkgever ervoor kiezen om spoor 1 uit te besteden aan een gespecialiseerd re-integratiebedrijf. Deze externe partij begeleidt de werknemer bij het vinden van passend werk binnen het eigen bedrijf.
Belangrijk: de verantwoordelijkheid blijft bij de werkgever
Ook al voert een re-integratiebedrijf het traject uit, de formele verantwoordelijkheid blijft altijd bij de werkgever. Hij moet er dus voor zorgen dat:
- Het re-integratietraject voldoet aan de eisen van het UWV;
- Er een actueel en realistisch plan van aanpak is;
- Er regelmatig voortgangsrapportages worden opgesteld.
Wat betekent dit voor de werknemer?
Voor de werknemer kan uitbesteding voordelen bieden, zoals begeleiding door professionals met veel ervaring in re-integratie. Tegelijkertijd kan het ook spannend zijn: er is sprake van een verandering in begeleiding, en het directe contact met de werkgever kan afnemen. Een goede overdracht en heldere communicatie zijn daarom essentieel.
Samengevat
- Spoor 1 mag worden uitbesteed aan een re-integratiebedrijf, mits goed onderbouwd.
- De werkgever blijft eindverantwoordelijk voor een effectief en UWV-proof traject.
- Heldere communicatie en een professioneel plan van aanpak zijn cruciaal voor succes.
Heb je vragen over het uitbesteden van spoor 1 of wil je sparren over een passende aanpak? Neem gerust contact met ons op – wij denken graag met je mee.
over Cees Kloet
Cees Kloet is arbeidsdeskundige en gecertificeerd loonwaardespecialist bij USG Restart. Hij is sinds 1996 werkzaam in de wereld van arbeidsbemiddeling en re-integratie. Daarin vervulde hij diverse functies, waardoor hij in alle facetten van de loopbaanbegeleiding thuis is.