Tijdens de Week van de Werkstress vroegen wij onze LinkedIn volgers: Wat zou jij graag zien op je werkplek om werkstress te verminderen? Een meerderheid van maar liefst 63% gaf aan dat zij graag flexibele werktijden zien om werkstress te verminderen. Wij bespreken daarom in dit artikel alles over flexibel werken.
Wat is flexibel werken?
Flexibel werken houdt in dat werknemers de vrijheid hebben om hun werktijden, werkplek en soms zelfs de hoeveelheid werkuren zelf te bepalen. Dit kan variëren van thuiswerken of hybride werken tot flexibele begin- en eindtijden en het werken op verschillende locaties.
feiten en Cijfers over flexibel werken
Uit onderzoek van TNO, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, blijkt dat hybride werken – een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor – steeds populairder wordt. In mei 2022 werkte bijna 60% van de deelnemers aan de dagboekstudie meer dan twee derde van hun werkweek thuis. Dit onderzoek benadrukt dat hybride werken bijdraagt aan een betere werk-privébalans en meer autonomie voor werknemers. Ook onderzoek van PwC bevestigd dit. Bovendien wordt flexibiliteit in werktijden en werkplek als een belangrijke arbeidsvoorwaarde gezien.
Een onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat zien dat thuiswerken een blijvende trend is. In 2021 gaf 94% van de bedrijven aan dat ze mogelijkheden voor online vergaderen hadden, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Daarnaast bood 96% van de bedrijven thuiswerkvoorzieningen aan, en 86% van de bedrijven bood flexibele werktijden aan.
Volgens een rapport van de International Labour Organization (ILO) kunnen flexibele werktijden het evenwicht tussen werk en privéleven verbeteren. Het rapport analyseert verschillende werktijdregelingen en hun effecten op de werk-privébalans, waaronder flexibele werktijden, ploegendienst en oproepwerk. Flexibele werktijden blijken een effectieve manier te zijn om werk-privéconflicten te verminderen en het welzijn van werknemers te verbeteren.
Wetgeving rondom flexibel werken
De Wet flexibel werken (Wfw) geeft werknemers in Nederland het recht om een verzoek in te dienen voor aanpassing van hun arbeidsduur, werktijden en/of arbeidsplaats. Deze wet is sinds 1 januari 2016 van kracht en is bedoeld om werknemers meer flexibiliteit te bieden in hun werk. Werknemers kunnen bijvoorbeeld schriftelijk bij hun werkgever een verzoek indienen om thuis te mogen werken of om hun werktijden aan te passen. Werkgevers zijn verplicht om dergelijke verzoeken serieus te overwegen en kunnen deze alleen afwijzen als er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn.
Voor- en nadelen voor werkgevers
Voordelen:
- Kostenbesparing: Minder behoefte aan kantoorruimte en lagere energiekosten
- Hogere productiviteit: Werknemers kunnen werken op tijden en plaatsen waar ze het meest productief zijn
- Aantrekken van talent: Flexibele werkopties maken een bedrijf aantrekkelijker voor potentiële werknemers
Nadelen:
- Minder controle: Moeilijker om toezicht te houden op werknemers
- Communicatieproblemen: Minder face-to-face interactie kan leiden tot miscommunicatie
- Verlies van bedrijfscultuur: Minder fysieke aanwezigheid kan de bedrijfscultuur verzwakken
Voor- en nadelen voor werknemers
Voordelen:
- Betere werk-privébalans: Meer flexibiliteit om werk en privéleven te combineren, wat ten goede komt aan welzijn en vitaliteit
- Minder reistijd: Werken vanuit huis vermindert de tijd en kosten van woon-werkverkeer
- Hogere tevredenheid: Meer autonomie en vrijheid kunnen leiden tot hogere werktevredenheid en duurzame loopbaan
Nadelen:
- Vervaging van grenzen: Moeilijker om werk en privé gescheiden te houden, wat kan leiden tot stress
- Minder sociale interactie: Minder contact met collega's kan een gevoel van isolatie veroorzaken
- Onvoldoende thuiswerkplek: Niet iedereen heeft thuis een ergonomisch verantwoorde werkplek
Tips voor flexibel werken
- Maak duidelijke afspraken: Zorg voor heldere afspraken over werktijden en bereikbaarheid
- Communiceer regelmatig: Houd regelmatig contact met collega's en leidinggevenden om betrokken te blijven
- Creëer een goede werkplek: Zorg voor een ergonomische werkplek thuis om fysieke klachten te voorkomen en faciliteer dit als werkgever door middel van bijvoorbeeld een thuiswerkvergoeding of budget
- Stel grenzen: Zorg ervoor dat je werk en privé gescheiden houdt om stress te verminderen