“Duurzaam werk vormt de basis voor bestaanszekerheid. Al sinds 1977 focussen wij ons op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We zetten alle mogelijke instrumenten in om iemand aan het werk te krijgen en te houden. We gaan niet voor eenmalige plaatsingen, maar willen kandidaten duurzaam aan het werk houden. Het ultieme doel is dat ze bij ons vertrekken.”
Dit vertelt Saskia Timmermans, directeur van USG Restart, in het nieuwste nummer van Reflex, een uitgave van de ABU. USG Restart, full service-specialist (onderdeel van RGF Staffing) voor sociaal ondernemerschap, zet zich al decennia in voor een inclusieve werkvloer en duurzame inzetbaarheid. Met succes. “Kandidaten krijgen bij ons een detacheringscontract van minimaal een halfjaar. Zo houden we de drempel voor de werkgever laag en bieden we de kandidaat vastigheid en coaching op de werkvloer. Met als ultieme doel een vast contract bij de opdrachtgever na een periode van detachering. Dat lukt heel goed. Liefst 95 procent van de kandidaten wordt overgenomen door de opdrachtgever en vindt daarmee een duurzame plek op de arbeidsmarkt.”
De kracht van een groep
Daar gaat wel wat aan vooraf. USG Restart begint met het arbeidsmarktklaar maken van mensen: “Dat doen we zowel via individuele coaching als groepscoaching. Vooral dat laatste werkt erg goed. Zo hebben we een werkfittraject van een paar maanden, waarbij kandidaten in groepsverband sporten en tegelijkertijd hun werknemersvaardigheden vergroten. De combinatie van groepsdynamiek en het letterlijk in beweging komen, doet veel voor mensen. We hebben ook speciale groepen voor alleenstaande ouders met jonge kinderen, zoals tienermoeders. Zij lopen tegen obstakels op en weten de weg naar werk niet zelf te vinden. Doordat je mensen bij elkaar zet, haal je ze uit hun isolement, maak je belemmeringen zichtbaar en kun je deze wegnemen. Wij helpen heel praktisch, en leren ze hoe je een cv maakt, passende vacatures vindt, een sollicitatiegesprek voorbereidt en hoe je opvang regelt.”
Ook is er – in samenwerking met andere merken van RGF Staffing – aandacht voor een groep die volgens Timmermans vaak vergeten wordt: de zogenaamde drop-outs. “Deze jongeren zijn onzichtbaar. Ze zijn gestopt met school, hebben geen werk en melden zich niet bij een gemeente, omdat ze bijvoorbeeld nog bij hun ouders wonen. Wij pakken hen op. We houden inspiratiebijeenkomsten, helpen hen bij praktische uitdagingen, testen hun skills. Aan het eind van het traject krijgen ze vervolgens een persoonlijke buddy, die ze helpt de weg naar werk of school te vinden.”
Ecosysteem van partners
USG Restart zoekt proactief de samenwerking op met andere partijen, zowel privaat als publiek. “We kunnen dit niet alleen. We creëren een soort ecosysteem van partners. Zeker bij groepscoaching gaat het om intensieve samenwerkingen en het inzetten van gespecialiseerde kennis. Zo werken we voor de sportcoaching samen met diverse profvoetbalclubs. Tegelijkertijd gaan we het gesprek aan met opdrachtgevers. Nog te vaak vragen zij om het schaap met de vijf poten. Wij zetten onze expertise in om hun mindset te veranderen en samen te bedenken hoe het wél kan werken met een kandidaat. We hebben speciale workshops ontwikkeld, zodat werkgevers goede begeleiding kunnen bieden op de werkvloer. Dit alles met één doel: een duurzame plek op de arbeidsmarkt.”
Als het om bestaanszekerheid gaat, ligt er ook een opdracht voor Den Haag wat Timmermans betreft. “In Nederland willen we graag dat iedereen meedoet. Maar als maatschappij hebben we wel heel hoge drempels opgeworpen. Er zijn zoveel regels, wetten en toeslagen: deze werken belemmerend voor de toestroom tot de arbeidsmarkt. Het loont soms te weinig om (meer) te gaan werken. Daar zou de politiek eens goed naar moeten kijken. Want inderdaad: in een welvarend land als Nederland zou iedereen duurzaam mee moeten kunnen draaien in de samenleving.”
Meer lezen? Bekijk het laatste nummer van Reflex magazine.