Per 1 januari 2024 wordt het minimumloon vastgesteld aan de hand van een bedrag per uur en stijgt het minimumloon.
Eerder werd het minimumloon vastgesteld aan de hand van een bedrag per maand, per week en per dag. Het bedrag is altijd hetzelfde minimum maandloon en niet gerelateerd aan het aantal uren dat wordt gewerkt. Hierdoor kunnen twee werknemers die beiden fulltime werken, waarbij de een 40 uur werkt en de ander 36 uur per week werkt, hetzelfde minimumloon verdienen. Het uurloon van degene die 40 uur werkt is feitelijk lager en deze persoon moet dus meer uren werken voor hetzelfde maandloon.
Aan deze ongelijkheid kwam met de wetswijziging per 1 januari 2024 een einde. Vanaf 1 januari 2024 is het namelijk verplicht om werknemers per uur minimaal het wettelijke minimumuurloon te betalen. Dit minimumuurloon wordt gebaseerd op een werkweek van 36 uur. Als gevolg van deze wijziging naar het minimuurloon en de forse verhoging van dit minimumuurloon moeten werkgevers die hun werknemers het minimumloon betalen de salarissen aanpassen. De lonen moeten namelijk per 1 januari 2024 minimaal het nieuwe minimumuurloon per uur bedragen. Het is echter niet vereist om de lonen die hoger liggen dan dit minimumuurloon ook aan te passen. Wel is het aan te raden na te gaan of ook andere salarisschalen nog wel boven het nieuwe minimumuurloon liggen. Dit is extra punt van aandacht indien een fulltime dienstverband 40 uur per week bedraagt.
Deze wijziging lijkt klein, maar kan wel grote aanpassingen vergen in bijvoorbeeld het salarishuis. Het is niet vereist om het aantal uren in een fulltime werkweek aan te passen. Het is nog steeds aan werkgevers en werknemers om te bepalen wat de omvang van een voltijds dienstverband is. Sterker nog, een aanpassing van het aantal werkuren per week is alleen mogelijk als de werknemers daarmee expliciet instemmen. Werknemers die 40 uur per week werken, kunnen als gevolg van deze wijzigingen dus niet worden gedwongen om 36 uur per week te gaan werken.
over Cees Kloet
Cees Kloet is arbeidsdeskundige en gecertificeerd loonwaardespecialist bij USG Restart. Hij is sinds 1996 werkzaam in de wereld van arbeidsbemiddeling en re-integratie. Daarin vervulde hij diverse functies, waardoor hij in alle facetten van de loopbaanbegeleiding thuis is.