Gyselle en haar weg naar waardevol werk

Na twintig jaar werken als financial komt Gyselle in 2021 thuis te zitten met een forse burn-out. Na ruim een jaar start ze met re-integreren, maar al snel komt ze tot de conclusie dat dit niet de juiste weg voor haar is. Haar werkgever denkt mee en biedt onder andere een intern coachingstraject aan, wat uiteindelijk tot de conclusie leidt dat het binnen de organisatie niet lukt om een passende functie te vinden. Gyselle en haar werkgever nemen afscheid van elkaar.

Gyselle vertelt: “Die conclusie was eerst heel pijnlijk, maar uiteindelijk bleek dit het beste dat me kon overkomen. Dankzij mijn werkgever had ik de ruimte om na te denken en uit te zoeken wat ik echt wilde. Waar word ik blij van? Dat betekende voor mij kijken naar vroeger, wat wilde ik toen? Niet meer redeneren vanuit mijn aangeleerde talenten, maar kijken naar mijn natuurlijke talenten. Voor mij is dat bewegen, structureren, orde scheppen. Daarnaast neem ik natuurlijk ook mijn werkervaring mee. Uiteindelijk besloot ik voor mezelf te beginnen als opruimcoach.”

Beginnen als ondernemer

Ondernemer worden doe je echter niet zomaar. “Dan komt de vraag: waar moet je beginnen? Via mijn werkgever kwam ik terecht bij loopbaancoach Nicole Dits van USG Restart. Dankzij haar begeleiding heb ik gewerkt aan een plan, waarbij ik op elke stap samen met Nicole kon reflecteren. Het was heel waardevol om dit proces samen te doorlopen, Nicole heeft me vaak een spiegel voorgehouden. Daarnaast was het voor mij heel belangrijk om alles zorgvuldig uit te werken. Ik ben kostwinner, dus ik heb niet de mogelijkheid dit ‘erbij’ te doen. De drempel was daardoor hoog, maar het is de investering waard.”

USG Restart is gespecialiseerd in het begeleiden van beginnend ondernemers zoals Gyselle. Loopbaancoach Nicole Dits legt uit: “Ondernemen is doen, denken in mogelijkheden en deze actief onderzoeken. Ondernemerschap biedt vrijheid, zelfstandig inkomen, en plezier in je werk, maar vergt offers zoals beperkte vrije tijd en constante aandacht voor acquisitie, verkoop, en administratie. Allemaal zaken die aan de orde komen in het traject. We stimuleren je om in beweging te blijven en grenzen op te zoeken. We zoeken naar balans in realistisch zijn en het avontuur aangaan: volharden bij tegenslag, geloof in je bedrijfsidee en met passie je missie volbrengen. Gyselle stak mij al direct aan met haar enthousiasme over haar bedrijfsidee, ondernemende instelling en gestructureerde aanpak. In het hele traject liet ze continue zien hoe serieus ze was, hoe graag ze wil en zette alle tips en advies razendsnel om in uitgewerkte opdrachten, marktonderzoekjes en excelsheets. Hiermee lag er al snel een sterk en strak ondernemingsplan waarin Gyselle steeds alle puntjes op de ‘i’ zette. Als ik nu een kijkje neem op de website verschijnt er een brede glimlach op mijn gezicht, wat heeft ze het professioneel aangepakt!”

Stap voor stap

Inmiddels is Gyselle van start gegaan en staat ze met haar bedrijf OpruimenWerkt! klaar voor anderen die hulp nodig hebben. “Als professional organizer help ik mensen met opruimen en ordenen, van hun huis of hun administratie. Dit is vaak niet alleen praktisch, maar ook een mentaal proces. Het is niet leuk om te horen waar je probleem zit en om hulp vragen is moeilijk, maar je wil wel een oplossing. Ik kijk naar de vraag achter de vraag. Ik put hierbij ook uit mijn eigen traject. Je hoeft niet alles alleen te doen, je kan altijd om hulp vragen. Soms wordt je heel hard met je neus op de feiten gedrukt, maar daar leer je ook veel van.”

Gyselle’s advies aan anderen in haar situatie: “Accepteer dat het een proces is, neem kleine stapjes en ga niet te hard. Als je te hard gaat, zie je niet alles. Ik zie het als een rijdende trein, als het landschap voorbij raast mis je heel veel. Als je vertraging oploopt, wordt je gedwongen te onthaasten en dat helpt je om de schoonheid van dingen te zien.”

Benieuwd naar Gyselle’s bedrijf? Neem een kijkje bij OpruimenWerkt!