Bailey en haar weg naar waardevol werk

Een inclusieve werkvloer staat bij USG Restart hoog op de agenda. Wij zetten ons elke dag in om mensen te begeleiden naar een duurzame werkplek die bij hen past. Dit doen wij niet alleen door hen te plaatsen binnen ons netwerk, maar ook bij USG Restart zelf. Wij roepen altijd: practise what you preach. En dat doen we. Inmiddels komt 10% van onze vaste medewerkers vanuit de participatiewet.

Stacey Kallenbach, manager bij USG Restart: “Een inclusieve werkvloer brengt naast diversiteit een enorm fijne energie, verbinding, betrokkenheid en duidelijke verwachtingen in het team. Het is een verrijking van onze organisatie.”

Bailey is één van de mensen die onze organisatie verrijkt heeft. Bailey begon in september 2021 als stagiaire bij USG Restart Carrière. Dit beviel van beide kanten zo goed dat zij aansluitend daarop een contract kreeg en aan de slag ging als administratief medewerker op het Servicebureau. Voor Bailey was dat niet vanzelfsprekend, want slechts een aantal jaren geleden zat ze nog in de bijstand en lukte het niet zo goed met het vinden van een stageplaats.

Samen met een jobcoach

Bailey is een harde werker met veel verantwoordelijkheidsgevoel, maar toch liep ze vast tijdens haar opleiding. “Ik kreeg te weinig begeleiding en ondersteuning op school, terwijl ik intussen ook moeite had met sociale communicatie. Ik had weinig contact met andere mensen.” Uiteindelijk besloot Bailey om te kiezen voor een inschrijving in het doelgroepregister, waarna jobcoach Mark Sloots van de Gemeente Almere op haar pad kwam. Dankzij zijn netwerk werd de stageplek bij USG Restart gevonden, zodat het Bailey lukte haar opleiding af te ronden.

 Bailey liep tijdens haar stage soms tegen dingen aan en stond een paar keer op het punt om de handdoek in de ring te gooien. Toch zette ze door, mede dankzij de ondersteuning van haar jobcoach en de begeleiding bij USG Restart. “Hoewel ik het moeilijk vond, ben ik uitdagingen buiten mijn comfortzone aangegaan en heb ik niet opgegeven.”

Doorzetten loont

Het resultaat op werkgebied: Een diploma en een baan! Maar ook privé heeft Bailey de laatste jaren niet stil gezeten. Ze maakte in korte tijd de overstap van beschermd naar beschut wonen, en sinds een aantal jaar woont ze volledig zelfstandig. “Ik woon nu in een fijne woning die ik helemaal zelf opgeknapt en ingericht heb.” Jobcoach Mark Sloots over Bailey’s ontwikkeling tijdens de afgelopen periode: “Bailey is van een timide, onzekere vrouw die met moeite haar huis uit kwam gegroeid naar een vrouw die straalt, blij is en geniet van het leven. Haar stage en baan bij USG Restart hebben dit mede mogelijk gemaakt. Ze hebben haar deze kans geboden en haar de ruimte gegeven om zichzelf te ontwikkelen. Nu hebben ze een fijne collega, die betrouwbaar is en haar werk goed uitvoert.”

Talenten ontwikkelen

Op het Servicebureau is Bailey een grote aanwinst, want haar verantwoordelijkheidsgevoel en haar oog voor detail maken dat ze uitermate geschikt is voor haar functie als administratief medewerker. Ook voor haar collega’s maakt Bailey het werk leuker, met altijd een persoonlijke noot en aandacht voor de ander. Voor Bailey is dit bovendien niet zomaar een baan. “Dankzij mijn werk kan ik nu een steentje bijdragen aan het helpen van mensen die het niet makkelijk hebben. Ik zat zelf eerst in die positie, maar heb nu de kans om iets terug te geven aan de samenleving.” En dat is waar USG Restart voor staat: samen werken aan waardevol werk.

Ambities

Het was geen makkelijke weg, vol bureaucratische hordes en persoonlijke overwinningen: Bailey is van ver gekomen. Dat betekent niet dat ze al klaar is, ze wil nieuwe uitdagingen aan blijven gaan op haar werk en verder werken aan haar persoonlijke doelen. Tegelijkertijd kijkt ze ook met trots naar wat ze al bereikt heeft. “Mensen leven vaak in het verleden terwijl ze werken aan de toekomst. Je moet ook genieten van hoe het nu is.”

Bailey met haar diploma