Interview met onze collega Herman Rozema

FC Groningen interviewde onze collega Herman Rozema (33), die zeven jaar speelde in de Opleiding van FC Groningen. Hij haalde het profvoetbal uiteindelijk niet, maar leerde wijze lessen uit zijn tijd bij de club. Lessen die Rozema hebben gevormd als mens en die hij in zijn huidige maatschappelijke carrière als jobcoach en Operationeel manager bij USG Restart in de praktijk brengt. Rozema kijkt met een goed gevoel terug op zijn FC-jaren en komt nog altijd graag terug op Corpus.

Herman Rozema begon met voetballen bij VV Roden, of eigenlijk nog voordat hij zich aanmeldde bij een club. “Voor ons huis was een groot grasveld,” vertelt Rozema. “Daar kwam iedereen samen om te voetballen. alle leeftijden door elkaar, een mooie mix, iedereen deed mee.”

Rozema viel op bij scouts van FC Groningen en speelde in totaal zeven jaar binnen de Opleiding van de Trots van het Noorden. “Ik kijk terug op prachtige jaren. Ze hebben me gevormd als mens, ik heb hier vriendschappen opgebouwd en echt heel mooie jaren gehad. Het voelt altijd weer als thuiskomen als ik hier op Corpus rondloop.”

Rozema ontwikkelde zich zowel op als naast het veld bij FC Groningen. Hij leerde er naast beter voetballen, levenslessen die hem in zijn maatschappelijke carrière goed van pas komen. “Je groeit op in een topsportklimaat van FC Groningen en daarin leer je dat je niet moet opgeven. De weg om profvoetballer te worden is lang en gaat met vallen en opstaan, maar het is belangrijk dat je niet uit balans raakt. Houd vertrouwen in jezelf, blijf positief en steek de energie in zaken waar je invloed op hebt. Dat zijn dingen die ik ook de kandidaten in mijn werk probeer mee te geven.” Rozema staat nog vaak in contact met de FC want via zijn werkgever USG Restart werkt hij nauw samen met de club binnen het succesvolle maatschappelijke project Sociale Activering. Hierin begeleidt hij de deelnemers buiten de voetbalveld in hun weg terug richting school of werk.