Roos en haar weg naar waardevol werk

USG Restart is ook werkgever van bijzonder talent. Onze HR consultants zetten zich elke dag in om passende werkplekken voor onze kandidaten te vinden en te zorgen dat alles omtrent werk en administratie goed geregeld is. Roos is één van de kandidaten die via ons aan het werk is.

Ambitie en doorzetten

Na een jeugd met veel tegenslagen start Roos met werken op een sociale werkplaats, waar ze inpakwerk doet. Op haar 20e heeft ze al een vast contract en daarmee veel zekerheid. Toch twijfelde Roos: "Ik vroeg me af, is dit wat ik wil? Ik heb geen opleiding afgerond of diploma's behaald, maar dat betekent niet dat ik geen ambitie heb. Ik wist dat ik meer in mijn mars had. Omdat ik bereid ben mijn mond open te trekken en hard te werken voor wat ik wil, kreeg ik uiteindelijk de kans om als receptioniste aan de slag te gaan."  

Een mooie eerste stap in de carrière van Roos, maar daarmee was haar ambitie nog niet vervuld. "Hoewel het mij voldoening gaf dat ik kon laten zien dat je niet per se een diploma nodig hebt om een goede baan te hebben, wilde ik graag de volgende stap zetten. Het leek me heel leuk om bij Vitens te werken, een goed en sociaal bedrijf dat veel kansen biedt. Een online sollicitatie liep in eerste instantie op niets uit, omdat ik het moeilijk vind om me tijdens een online gesprek goed te presenteren. Toch heb ik niet opgegeven."

Een passende baan

En dat is gelukt want Roos kon via USG Restart bij Vitens aan de slag. Een tweede poging en een sollicitatiegesprek op kantoor hadden namelijk wél het gewenste effect. "Ik ben begonnen als telefonist. Dat bleek toch niet helemaal mijn droombaan te zijn, waarna ik mijn teamleider gevraagd heb of er niet een andere geschikte functie voor mij was. Dat bleek het geval te zijn: ik kon starten met leegstandonderzoek. Daarbij ga ik op zoek naar de eigenaren van panden. Het gaat dan om adressen waarop water wordt afgenomen, waarbij de afnemer niet bekend is. Bijvoorbeeld: iemand heeft een huis gekocht, maar meldt zich niet aan op het netwerk. Ook bij complete leegstand dient er een contractant te zijn die verantwoordelijk is voor de gemaakte afname kosten. Ik onderzoek wie er verantwoordelijk zijn voor afname van het water en de gemaakte kosten. Er zit veel variatie in mijn werk, het ene onderzoek is met een half uurtje gepiept en het andere onderzoek leidt tot een urenlange zoektocht door allerlei systemen. Daar ben ik dol op, hoe meer systemen, hoe beter."

Werken bij Vitens heeft Roos veel gebracht. "Ik werk iedere dag op kantoor, de sociale contacten met collega's vind ik prettig en motiveren mij. Thuis is het wel fijn, maar erg saai. Bovendien raak ik zo steeds beter bekend met het bedrijf. Ik ben met een paar uur per week begonnen, maar heb dit inmiddels op kunnen bouwen tot 24 uur. Daar ben ik erg trots op." HR consultant Aniek Bleijenberg heeft Roos ondersteund tijdens deze periode: "Samen met de teamleider van Roos hebben we gekeken welke werkzaamheden bij haar passen en hoe haar uren stap voor stap opgebouwd konden worden. Hier heeft ze alle ruimte voor gekregen, wat haar veel rust gaf."

De volgende stap

Het opbouwen van haar uren was een belangrijke missie voor Roos, maar daar blijft het wat haar betreft niet bij: "De volgende stap is meer taken oppakken. Zoveel mogelijk werkervaring opdoen is mijn ultieme doel. Ik heb mezelf geaccepteerd, maar wil mezelf tegelijkertijd ook bewijzen en mijn ambitie waarmaken. Ik hoop ooit zonder mijn Wajong uitkering te kunnen. Mijn advies aan anderen in deze positie: laat weten wat je kan en nodig hebt. Wees niet bang om voor jezelf op te komen en ambitieus te zijn. Ook zonder diploma's kun je ver komen."