USG Restart en Start People helpen statushouders bij hun eerste stap op de arbeidsmarkt

USG Restart en Start People zijn samen met Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een pilot gestart om statushouders bij het COA zelf aan de slag te krijgen. Door de inzet van deze pilot kunnen statushouders onder begeleiding van USG Restart een eerste stap zetten op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hierdoor hebben zij de mogelijkheid om sneller te integreren in Nederland en mee te doen in de maatschappij. Het werk draagt niet alleen bij aan een inkomen, maar het geeft mensen ook eigenwaarde, biedt zekerheid, sociale contacten en toekomstperspectief in een nieuw land waar velen zich voor langere tijd of definitief vestigen.

Frank Sinot Sr. Key Account Manager Start People: "Start People is al jarenlang partner van het COA, waarbij wij hen voornamelijk ondersteunen bij hun capaciteitsvraagstukken. Ons partnerschap gaat verder dan alleen een leveranciersrelatie, daarom proberen we op zoveel mogelijk gebieden met het COA mee te denken. Dit gold ook toen er behoefte ontstond om bewoners te activeren om binnen het COA aan het werk te gaan. Start People heeft daarvoor de expertise van onze zusterorganisatie, USG Restart, ingeschakeld. Met de ervaring van USG Restart op het gebied van jobcoaching en loopbaanontwikkeling is een succesvolle pilot gestart die aansluit op de behoeften van het COA. Deze pilot sluit tevens naadloos aan op de missie van Start People: iedereen kansrijk maken en houden."  

Kewan Osman Manager AMV (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) COA: "Een mens wordt vaak gereduceerd tot een gedrag, een naam of een diploma. Een vluchteling tot een status. Deze pilot verruimt dit beperkte beeld voor een vluchteling met een status én potentie. Het is misschien een kleine toevoeging, maar doet hoop realiseren."

De samenwerking is een mooie kans om talenten van de bewoners te benutten en zo bepaalde taken en werkzaamheden bij het COA in te vullen. Wanneer kandidaten geschikt bevonden zijn voor een takenpakket, krijgen zij een contract en jobcoaching via USG Restart. Een van de mensen die werkt op een COA-locatie is Elisjan.

Elisjan (33) komt uit Albanië, waar hij als docent Engels werkte op een internaat. Hij verblijft sinds 1,5 jaar samen met zijn vrouw in Nederland. Een half jaar geleden ging hij bij het COA aan de slag als mentor. Hierbij helpt hij de jongeren met communicatie en biedt hij begeleiding in dagelijkse taken zoals schoonmaken en koken. Ook ondersteunt hij hen in huiswerk voor school. Hoewel hij het lesgeven mist, vervult hij nu in elk geval een rol binnen hetzelfde werkveld en met vergelijkbare werkzaamheden als op het internaat. Werk waarbij hij zijn talenten kan inzetten. Elisjan: "Ik ben erg dankbaar voor de kans die ik gekregen heb, het werk is belangrijk voor mij en helpt me enorm. Voor mijn toekomst in Nederland is het belangrijk om mij aan te passen en mijn werk helpt hierbij in het leren van de taal en de gewoontes. Deze kans is daarom echt een zegening voor mij geweest."

Tijdens het werk worden de kandidaten begeleid door een jobcoach. Met als doel deze te begeleiden naar zelfstandigheid en een duurzame baan. David, jobcoach bij USG Restart vertelt: "Wanneer kandidaten hun eerste stap zetten op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn een hoop zaken nieuw. Denk aan taal, cultuur en omgangsvormen op de werkvloer. Om ervoor te zorgen dat de kandidaat goed landt in de functie is het belangrijk dat er voldoende begeleiding is. Door middel van een duurzame en betekenisvolle baan kunnen zij hun leven stap voor stap weer opbouwen. Het feit dat ik hen hierbij kan helpen, is iets waar ik ongelooflijk veel energie en voldoening uit haal."

Elisjan: "De begeleiding die ik van David en Naomi van USG Restart heb gekregen heeft mij enorm geholpen. Zij zijn er altijd wanneer ik ze nodig heb en zijn bovendien altijd vriendelijk en positief. Ze hebben me bij alles geholpen, dingen werken nu eenmaal anders hier en dat is soms best ingewikkeld. David en Naomi staan dan altijd klaar met praktische hulp en ondersteuning."

Bij het COA zijn ze zeer tevreden over de inzet van Elisjan en hebben ze hem inmiddels een contract aangeboden.