Bram en zijn weg naar waardevol werk

Van 25 maart t/m 2 april is het Autismeweek, een week die in het leven is geroepen om kennis en bewustwording over autisme te vergroten, en dat is hard nodig. Autisme kent vele vormen, maar de beeldvorming beperkt zich vaak tot hardnekkige stereotypes en dat maakt het voor mensen met autisme moeilijker om bijvoorbeeld werk of passende zorg en ondersteuning te vinden. Bij USG Restart coachen we kandidaten met autisme en weten we hoe belangrijk het is om naar het individu te kijken. Eén van die kandidaten is Bram.

Bram kwam bij USG Restart terecht nadat hij vastliep bij zijn toenmalige werkgever. Hij kwam in de ziektewet terecht. “Binnen het bedrijf was er geen ruimte om te kijken naar mijn kwaliteiten, maar werd er vooral gefocust op wat er niet goed ging. Ik probeerde in oplossingen te denken, zoals overstappen naar een andere afdeling binnen het bedrijf, maar dit was helaas niet mogelijk.”

Een nieuwe (re)start

En toen kwam Wilko Niemer, jobcoach bij USG Restart, in beeld. Samen zijn Bram en Wilko de zoektocht naar nieuw werk gestart, want een baan is heel belangrijk voor Bram: “Voor mij klopt de dag niet als ik thuis zit, ik wil graag werken want voor mij hoort dat zo.”

Via USG Restart kon Bram aan de slag als magazijnmedewerker bij groothandel Weidelco. Dit bleek een schot in de roos. Bram vertelt: “Bij Weidelco keken ze niet naar mijn CV of autisme, maar is de vraag ‘Wat zijn je kwaliteiten?’ het uitgangspunt. Er wordt in het bedrijf gekeken naar het individu, wat kan je, wat wil je?”

Bijzonder talent

Inmiddels zit Bram helemaal op zijn plek en daar hebben zowel hijzelf als Weidelco profijt van. Niet alleen doet hij zijn werk als magazijnmedewerker goed, maar hij houdt ook het overzicht op de voorraad waardoor derving voorkomen kan worden. “Ik ben heel precies, ik zie alles en ik onthoud alles. Zo kan het voorkomen dat ik in het voorbijgaan een losse opmerking van een verkoper opvang en een week later deze informatie kan koppelen aan voorraad die anders afgeschreven moest worden vanwege de naderende THT datum. Altijd overal het overzicht op houden kost veel energie, alle informatie wordt opgeslagen en dat is handig, maar het emmertje loopt wel over op den duur. Tegelijkertijd stelt het mij in staat om connecties te maken die niemand anders ziet.”

Jobcoach Wilko vult aan: “Bram maakt gewoonweg geen fouten, hij is zó nauwkeurig. Enerzijds is dat zijn grote kracht, anderzijds is dit ook zijn valkuil want het is voor hem enorm frustrerend als anderen wel fouten maken. Daar heeft hij echter geen invloed op en dat is iets wat hij heeft moeten leren.”

Ondersteuning jobcoach

En dat is waarom jobcoaching belangrijk is én blijft. Bram heeft deze ondersteuning nodig, niet omdat hij zijn werk niet goed doet, maar omdat Wilko hem helpt om zaken in de juiste context te plaatsen. “Ik kan zien waar ik tegenaanloop, maar ik kan het niet vastpakken. Ik kan het niet zelf oplossen. Wilko helpt mij met het duiden van situaties, de boodschap zo verpakken dat het niet alleen voor mij maar ook voor mijn collega’s duidelijk is.” Bram belt een paar keer per week met Wilko. Jobcoaching helpt Bram het overzicht te houden in situaties die voor hem moeilijk zijn en is een uitlaatklep. Wilko: “Ik los geen dingen voor Bram op, maar help hem om bepaalde zaken helder te krijgen.”

Bram functioneert uitstekend, zelfs zo goed dat Weidelco op den duur besloot hem een vast contract te geven en af te zien van de loondispensatie die ze voor hem ontvingen. Voor hen is Bram namelijk net zoveel waard als iedere andere werknemer. Wilko: “Als jobcoach maakt niet veel mij emotioneel, maar dit was voor mij een heel bijzonder moment, hier doe ik het voor.” Inmiddels heeft Bram naast zijn gewone werk ook een leidinggevende rol op zijn afdeling.

BramBram tijdens zijn werk