Jacolien en haar weg naar waardevol werk

Soms neemt je loopbaan een andere wending dan je had verwacht, en ziet je toekomst er opeens anders uit dan je altijd voor ogen had. Dat overkwam Jacolien, nadat zij in 2021 letsel opliep bij een ongeval tijdens haar werk. Jacolien werkt al jaren bij een Nederlandse hulpdienst en staat nu voor een grote uitdaging.

Een ander spoor

Jacolien vertelt: “Aanvankelijk is het proces dan gericht op terugkeren in je oude functie, maar helaas bleek naar verloop van tijd dat er sprake is van blijvende fysieke schade. Op dat moment komt de vraag: wat dan wel? Toen ben ik met interne begeleiding gaan kijken naar de mogelijkheden bij mijn huidige werkgever. Ik wilde echter ook breder kijken, en zodoende kwam ik via mijn werkgever bij loopbaancoach Monique Otgaar van USG Restart terecht.”

Monique legt uit: “Wanneer het niet mogelijk is om terug te keren in je oude functie, zijn er twee verschillende trajecten die gevolgd kunnen worden. Bij spoor 1 worden de mogelijkheden voor een andere functie bij de huidige werkgever onderzocht. Als blijkt dat dit niet kan, wordt spoor 2 ingezet om te kijken welke opties er zijn bij een andere werkgever of zelfs in een andere sector.” Jacolien: “Ik heb zelf de keuze gemaakt om spoor 1 en 2 naast elkaar te laten lopen, ik wil graag zo breed mogelijk mijn opties verkennen.”

Loslaten en acceptatie

Hoewel Jacolien er inmiddels nuchter in staat, was het accepteren dat terugkeren naar haar oude werk niet meer mogelijk is geen makkelijk proces. “Mensen helpen zit me in de genen. Het is niet zomaar een baan, dit werk achter je laten is moeilijk. Je vraagt je dan ook af wat het voor je identiteit betekent. Monique heeft een belangrijke rol gespeeld in dit traject van loslaten, ik heb in gesprekken met haar mijn angsten bespreekbaar kunnen maken en inzicht voor mezelf kunnen creëren.”

Monique: “Vertrouwen, respect en integriteit zijn mijn waarden. Dit maak ik vanaf de eerste kennismaking duidelijk, waardoor er vertrouwen en openheid in onze gesprekken kan ontstaan. Daardoor kan ik Jacolien goed begeleiden in dit proces.”

Houvast dankzij coaching

Op dit moment verkent Jacolien niet alleen de toekomstmogelijkheden, maar is ze ook nog steeds aan het werk op een andere afdeling en staat haar een fysiek revalidatieproces te wachten. “Dat maakt het allemaal wel lastig, alles gaat gewoon door en intussen lopen beide sporen ook nog door elkaar heen. In dit stadium vind ik extern solliciteren nog spannend, want ik ben nog niet beter. Daarom werk ik nu eerst op een andere afdeling en wil ik in dit traject verder werken aan die onzekerheid. Ziek zijn maakt je kwetsbaar, geeft je soms het gevoel dat je alleen bent. Daarin is dit traject ook juist een houvast, ik heb niet langer het gevoel dat ik op glad ijs sta zonder begeleiding, ook dankzij Monique.”

Monique: “Ik geef Jacolien handvatten die haar houvast en structuur geven in haar zoektocht. Ze weet dat ze op mij kan bouwen. Jacolien is er nog niet, maar ze heeft wel haar juiste weg gevonden. Samen gaan we een duurzame plek vinden die bij haar past en waar haar talent wordt gezien.” Zit je in een soortgelijke situatie en wil je meer weten over de trajecten die USG Restart biedt? Op onze website vind je meer informatie.