Jeroen en zijn weg naar waardevol werk

Van 25 maart t/m 2 april is het Autismeweek, een week die in het leven is geroepen om kennis en bewustwording over autisme te vergroten, en dat is hard nodig. Autisme kent vele vormen, maar de beeldvorming beperkt zich vaak tot hardnekkige stereotypes en dat maakt het voor mensen met autisme moeilijker om bijvoorbeeld werk of passende zorg en ondersteuning te vinden. Bij USG Restart coachen we kandidaten met autisme en weten we hoe belangrijk het is om naar het individu te kijken. Eén van die kandidaten is Jeroen, die beaamt hoe divers autisme is: “Iedereen met autisme is anders, ik kan alleen maar voor mezelf spreken.”

Jeroen wordt sinds drie jaar gecoacht door USG Restart jobcoach Jan Been. De afgelopen jaren heeft Jeroen diverse banen gehad, maar hij zat nergens helemaal op z’n plek. Jan en Jeroen hebben samen uitgezocht wat wél bij Jeroen zou passen. Jeroen: “Voor mij is het belangrijk om fijn werk te hebben, waar ook mogelijkheid tot groei is.”

Missie geslaagd

Jan en Jeroen verkenden samen diverse mogelijkheden, waarbij naar voren kwam dat Jeroen zijn vorige werk als bezorger voor een supermarkt erg leuk vond. Dat bracht Jan op het idee om in deze richting verder te zoeken en inmiddels heeft Jeroen een leuke baan gevonden. “Sinds een maand werk ik als bijrijder bij een bedrijf dat maaltijden aan huis bezorgd. Ik heb het hier erg naar mijn zin, het contact met de klanten geeft veel gezelligheid en ik ben lekker in beweging. Bovendien vind ik het fijn dat ik ouderen kan helpen: de maaltijd klaarleggen, de boodschappen even uit het kratje halen.”

Jan beaamt: “Volgens mij zit je veel beter in je vel. Jeroen is echt een sociale jongen, waardoor dit werk goed bij hem past.” Het werk als bijrijder is namelijk veel meer dan alleen een maaltijd afleveren, vertelt Jeroen: “Het is ook een stukje zorg, even helpen, een gevoel van saamhorigheid creëren. Dat vind ik leuk en miste ik in mijn vorige werk. Dat contact met de ouderen is bovendien om meerdere redenen belangrijk, laatst was er bijvoorbeeld een mevrouw die de deur niet open kwam doen. Gelukkig bleek er niks aan de hand te zijn, maar het is wel belangrijk dat we daar goed op letten, in die zin heb je ook echt een sociale functie.”

Goede ondersteuning

Autisme speelt voor Jeroen geen grote rol op de werkvloer. “Veel collega’s hebben ook een beperking of bijvoorbeeld een verslavingsachtergrond. Iedereen heeft wel iets, daardoor is er onderling veel begrip.” Bij zijn werkgever kan Jeroen bovendien altijd terecht: “Mijn baas staat altijd klaar voor me, even tijd voor een praatje of een luisterend oor als ik iets kwijt moet. Het bedrijf ondersteunt me in mijn leerproces en geeft me de tijd om te leren en te wennen, dat heb ik ook echt nodig. Verder behandelen ze iedereen gelijk en dat vind ik heel belangrijk.”


Ook vanuit USG Restart kan Jeroen natuurlijk op steun rekenen. Jobcoach Jan staat altijd klaar om hem te helpen met zaken waar hij moeite mee heeft. “Jan helpt me met alles dat met werk te maken heeft, maar is ook iemand waar ik mee kan praten. Hij helpt me met afspraken en regelzaken. Ik kan altijd bij Jan terecht, of het nu voor een babbeltje is of een brief die ik niet snap. Vaak staan daar ingewikkelde woorden in waardoor ik het niet begrijp. Het was moeilijk voor mij om dat toe te geven, maar ik heb geleerd dat toch te doen. Jan kan me dan helpen. Het is heel prettig om iemand als Jan te hebben.”

Op naar de toekomst

Hoewel Jeroen pas net begonnen is met zijn nieuwe baan, heeft hij het volgende doel al gesteld: “Ik wil graag mijn rijbewijs halen, zodat ik ook zelf als bezorger aan de slag kan.” Jan spreekt vol trots over de ontwikkelingen die Jeroen doorgemaakt heeft, en niet alleen op werkgebied. “Jeroen is ook op zichzelf gaan wonen de afgelopen tijd en dat gaat heel goed. Ik ben blij dat Jeroen nu een baan gevonden heeft waar hij perspectief heeft en waar hij het leuk heeft.”

Jeroen op zijn werk