Prinses Máxima Centrum: Werken na kinderkanker

Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 16.000 mensen die als kind kanker hebben gehad. Een diagnose die ook na de behandeling nog invloed op je leven kan hebben. Hierbij kunnen ook opleiding en werk een uitdaging zijn.

Het Prinses Máxima Centrum lanceerde voor deze doelgroep het LATER-platform, met informatie over het leven na kinderkanker. In hun serie Van overleven naar leven - Ervaringsverhalen over het leven na kinderkanker komen diverse thema's aan bod. In aflevering 7 - Mijn plek in onze maatschappij gaat het over werken en arbeidsgeschiktheid na kinderkanker. Late gevolgen van kinderkanker, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen of lichamelijke beperkingen kunnen ervoor zorgen dat het vinden of houden van een passende, leuke baan niet eenvoudig is.

Demelza Bik, operationeel manager bij USG Restart, vertelt over de rol die jobcoaching kan spelen in deze situatie: "Onze jobcoaches zijn er om met iedere kandidaat te kijken naar wat er mogelijk is. Ieder traject bij ons is maatwerk. Het maakt niet uit wat je achtergrond is, wat je opleidingsniveau is, welke beperkingen er zijn. We gaan altijd kijken naar wat er mogelijk is. Een jobcoach denkt aan flexibele werkuren, of een fysieke aanpassing op de werkvloer. Dat kan de meerwaarde zijn van een jobcoach. Zit je thuis en ben je arbeidsongeschikt verklaard? Mijn advies: praat met de instantie van wie je de uitkering krijgt, het UWV of jouw gemeente, en vraag wat er mogelijk is. Want als er mogelijkheden zijn, dan wordt zo'n traject vergoed vanuit die instanties en dan heb je recht op een jobcoach. Samen kun je dan kijken wat er mogelijk is. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een plekje is op de arbeidsmarkt, en dat je op die manier ook een stukje werkgeluk gaat vinden."