Vitaliteitsweek: Picnic over fysiek welzijn

In het kader van de vitaliteitsweek spraken we met Liz Weijel, casemanager Verzuim & Preventie bij onze partner Picnic. Het thema van vandaag is fysiek welzijn, een belangrijk onderwerp bij Picnic.

Liz vertelt: “Het werk bij Picnic is veelal erg fysiek. Orderpickers lopen al gauw 10 km per dag bij het verzamelen van bestellingen. Ook bezorgers zijn constant in beweging en aan het tillen. Ons beleid is dan ook niet zozeer gericht op het stimuleren van meer bewegen, maar juist op veilig en ergonomisch bewegen op het werk. Zo hadden we deze zomer themaweken, waarin onder andere de ergonomie centraal stond. Medewerkers kregen online learnings en deden bijvoorbeeld een quiz met elkaar. Hoe doe je activiteiten op de juiste manier, zoals goed tillen? Natuurlijk zijn er ook strikte limieten van hoeveel een krat mag wegen, hier wordt in het logistieke proces rekening mee gehouden.”

Niet alleen beweging is belangrijk om fysiek gezond te blijven, ook voeding speelt hierin een grote rol. “Juist bij fysiek werk is goede voeding erg belangrijk. Wij verstrekken daarom dagelijks warme, gezonde maaltijden met veel groente, altijd vers bereid.”

Lees ook: Vitaliteitsweek: Transavia over mentaal welzijn

Zelf hecht Liz ook veel waarde aan gezond leven. “Ik doe best veel om fysiek fit te blijven. Naast gezonde voeding ben ik veel in beweging, ik ga een paar keer per week hardlopen en doe aan yoga en krachttraining. Fit blijven heeft daarnaast ook een mentale kant, ik zorg voor voldoende ontspanning en ga ’s avonds niet aan het werk, maar neem rust zodat ik de volgende dag weer opgeladen en fris aan het werk kan.”

Tot slot heeft Liz nog een persoonlijke tip voor vitaliteit: “Ambitie is ook heel belangrijk voor vitaliteit. Door voldoende uitdaging blijf je je werk met plezier doen, en is de kans op uitval kleiner. Picnic heeft veel doorgroeimogelijkheden, maar niet iedereen wil doorgroeien. Dan kijken we breder, want meer uitdaging kan ook op de plek waar je nu zit.”