Wat is vitaliteit en hoe VIT is jouw organisatie?

Vitaliteit gaat om het versterken van mensen en daarmee het versterken van de organisatie. Gezonde medewerkers leveren een gezond bedrijf op. Vitaliteitsmanagement behelst dus alle activiteiten van organisaties om hun medewerkers VIT en vitaal te houden, zodat ze langer met plezier en gezond doorwerken en tijdens hun loopbaan optimaal functioneren. Gezien de demografische ontwikkelingen en de schaarste op de arbeidsmarkt is langer doorwerken steeds meer een issue. Daarmee is vitaliteitsmanagement een zeer actueel onderwerp en is het noodzakelijk dat organisaties de tijd voor vitaliteit nemen.

Vitaliteitsmanagement legt verbinding tussen bestaande HR-activiteiten zoals arbo- en verzuimbeleid, gezondheidsbeleid en overig HR activiteiten. Vitaliteit is daarmee meer dan een rondje om het kantoor rennen en gezond voedsel in de kantine. Het is mix van aandacht voor de fysieke en mentale fitheid van je medewerker.

Vitaliteit heeft 5 elementen:

Deze schijf van vijf is een hulpmiddel om met alle aspecten van vitaliteit aan de slag te gaan. De aspecten kunnen worden gezien als de knoppen waaraan je moet draaien om je vitaler te voelen, of dat nu binnen je persoonlijke leven of binnen je werk is. Het begint met nadenken over wat de noodzaak van vitaler worden is.

Aan de hand van de volgende vier stappen werk je met USG Restart naar een vitale organisatie:

  1. Inzicht in vitaliteit binnen jouw organisatie
  2. Vitaliteit binnen jouw organisatie beïnvloeden
  3. Ontwikkelen van jouw management om vitaliteit en werkgeluk bij medewerkers te stimuleren
  4. Vitaliteit als onderdeel van re-integratie

Wil jij ook met vitaliteit in jouw organisatie aan de slag? Neem dan contact met ons op!

Lees ook: Vitaliteitsweek bij USG Restart