Een kijkje in de rol van Lenny, Matchmaker bij USG Restart

Onlangs is Lenny begonnen als Matchmaker, oftewel Sales Consultant Inclusieve Arbeidsmarkt bij USG Restart. In deze functie verbindt Lenny USG Restart met bedrijven, waarbij hij hen informeert en adviseert over inclusief ondernemen. Zijn voornaamste doel is het matchen van openstaande vacatures met de juiste kandidaten, met als achtergrond zijn ervaring als jobcoach bij USG Restart. In dit artikel vertelt hij meer over zijn rol.

"In mijn nieuwe functie zoek ik de verbinding tussen USG Restart en bedrijven, en informeer en adviseer hen in duurzaam en inclusief ondernemen. Op basis van deze gesprekken vraag ik de openstaande vacatures uit en probeer daarin de juiste match te maken tussen kandidaat en werkgever. Door mijn ervaring als jobcoach heb ik in de praktijk mogen ervaren hoe belangrijk het voor kandidaten is dat zij op een passende werkplek aan het werk kunnen. Een vacature staat vaak zwart-wit op papier, maar met een stukje jobcarving kan deze passend gemaakt worden aan onze kandidaten en ontstaat er een goede match."

Visie op de arbeidsmarkt

Lenny reflecteert op de huidige arbeidsmarkt, waar de aanhoudende krapte werkgevers dwingt om anders naar hun vacatures te kijken: "Door de krapte op de arbeidsmarkt worden werkgevers gedwongen om anders te kijken naar hen openstaande vacatures en de invulling hiervan. Het werken met bijzonder talent kan een klein deel van deze leegte opvullen. Dit vraagt om aanpassingsvermogen van werkgevers, maar als zij bereid zijn dit te doen dan hebben zij vaak duurzaam een ontzettende goede werknemer. Veel werkgevers zijn niet onwillig maar onwetend, deze onwetendheid kom ik graag wegnemen."

Onderzoek van het SCP liet vorig jaar zien dat bijna 43% van de werkgevers zegt bereid te zijn mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, als er aanvullende voorzieningen voor ziekteverzuim beschikbaar zijn. Dat is opvallend, omdat dergelijke voorzieningen al bestaan. Veel werkgevers blijken hier nog niet voldoende mee bekend te zijn. Ook hierin biedt Lenny vanuit zijn rol ondersteuning: "Omdat er mogelijk recht is op subsidies en er verschillende aanvragen gedaan moeten worden bij het UWV en/of de gemeente, adviseer ik werkgevers en bespreek samen de mogelijke opties. Met ons totale pakket kunnen wij een werkgever geheel ontzien en bieden wij een passende werkplek aan een van onze kandidaten. Wij gaan altijd voor duurzaamheid dus plaatsen wij de kandidaat als wij zelf ook echt denken dat deze hier past, daarnaast verzorgen wij jobcoaching op de werkplek en staan onze gespecialiseerde HR-Consultants altijd klaar om HR vragen te beantwoorden."

Het vinden van kandidaten

Lenny legt uit hoe kandidaten bij USG Restart komen: "Binnen USG Restart hebben wij jobcoaches die verschillende trajecten begeleiden in opdracht van het UWV of de gemeente, onze kandidaten doorlopen dan het gehele traject bij de jobcoach. Op het moment dat de kandidaten klaar zijn voor werk komen zij bij mij in beeld en kijk ik of ik op basis van de wensen van de kandidaat een passende match kan maken. Daarnaast bezoek ik de verschillende banenmarkten in de regio, tijdens deze banenmarkten ga ik in gesprek met kandidaten. Op deze manier hebben wij al vele kandidaten aan een passende werkplek geholpen, afgelopen jaar is onze 1000e kandidaat gestart."

Match gemaakt: en dan?

Wanneer een werkgever een kandidaat wil aannemen, verloopt het proces als volgt: "Zodra ik in overleg met werkgever, kandidaat en jobcoach een passende werkplek heb gevonden starten wij vaak met een proefplaatsing van twee maanden. Deze proefplaatsing geeft zowel kandidaat als werkgever de gelegenheid om goed te onderzoeken of de match er daadwerkelijk ook is. Ook al tijdens de proefplaatsing is er desgewenst een jobcoach van USG Restart bij betrokken, deze begeleidt de kandidaat in zijn eerste weken bij de werkgever. Na de proefplaatsing wordt de kandidaat door USG Restart gedetacheerd bij de werkgever voor minimaal zes maanden. Onze detacheringsafdeling regelt daarin alle benodigde aanvragen, is verantwoordelijk voor de betalingen en neemt de werkgever alles uit handen. Na zes maanden is werkgever vrij om kandidaat geheel kosteloos over te nemen, of om de detachering te verlengen. Ons doel is altijd het realiseren van een duurzame plaatsing."